maanantai 23. kesäkuuta 2014

Mahdollisuutena Maisema-hankkeen ja Metsähallituksen luontopalveluiden yhteistyössä järjestämät riukuaitatalkoot Hiidenmaan torpalla Neitvuoren kupeessa MikkelissäRiukuaitatalkoot järjestettiin Mahdollisuutena Maisema-hankkeen ja Metsähallituksen luontopalveluiden yhteistyössä torstaina 5.6.2014 Hiidenmaan torpalla Mikkelin Anttolassa. Savolaisen riukuaidan mestari Matti Partio Ristiinasta opasti talkoolaisia perinteisen riukuaidan teossa. Hiidenmaan tila on vanhaa perinnemaisemaa, jota on tarkoitus hoitaa laiduntamalla. Hiidenmaan torppa sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella aivan Neitvuoren juurella Saimaan Luonterin rannalla.

Parikymmentä talkoolaista oli mukana riukuaitatalkoissa, joissa saatiin talkoopäivän aikana pystytettyä perinteistä riukuaitaa noin 60 metrin matkalle Hiidenmaan torpan pihapiiriin. Talkoiden eri työvaiheita olivat mm. kuusiriukujen maahan tulevan pään kuoriminen ja teroittaminen vesurilla sekä hiillostaminen nuotiolla, aitavitsasten tekeminen nuoresta kuusesta, pihlajasta ja pajusta sekä varsinainen riukuaidan pystyttäminen. Sää suosi talkoopäivänä ja aitaa pystytettiin Saimaan Luonterin rannalle helteisessä säässä. Talkoolaisten kahvituksesta huolehti Anttolan maa- ja kotitalousseura.

Hiidenmaan tila on tyypillinen suomalainen pienviljelystila järven rannalla. Alue on ollut viimeksi viljeltynä ja laidunnuksessa viime sotien aikaan. Hiidenmaan tilan niityiltä on kerätty heinää vuoteen 2004 asti. Hiljattain valtiolle Metsähallituksen hallintaan siirtynyt torppa pihapiireineen on tarkoitus kunnostaa matkailukäyttöön ja tilan niityt otetaan nyt uudelleen hoitoon ja pidetään avoimina laidunnuksen avulla. Ilman säännöllistä hoitoa kuten laiduntamista tai niittämistä perinnemaisemat kasvavat helposti umpeen. Niitto ja laidunnus köyhdyttävät alueen maaperää ja siten edesauttavat niittylajiston monipuolistumista, kun typpeä suosivat kasvit vähentyvät.

Riukuaidan lisäksi Hiidenmaan tilan laitumia aidataan lammasverkolla ennen laidunnuksen aloittamista. Torpan pihasta lähtevät Hiidenmaan retkeilyreitit, jotka vievät vanhoihin metsiin ja Neitvuoren laelle. Neitvuorelta aukeavat huikeat vesistömaisemat Saimaan Luonterille ja Siikavedelle.

MAMA -hankkeen tavoitteena on turvata ja edistää maaseutumaiseman ominaispiirteiden ja maatalousalueiden luonnon biologisen monimuotoisuuden säilymistä Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa. Hankkeella halutaan lisätä maaseutumaiseman arvostusta sekä innostaa maanomistajia, viljelijöitä, yhdistyksiä, yrityksiä ja muita toimijoita hoitamaan maisemaa ja luonnon monimuotoisuutta maaseudulla. Hankkeen toiminta-aika on 1.2.2013–31.12.2014 ja sitä rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon ja Keski-Suomen ELY-keskukset.

Matti Partion ja Hanna Suomisen haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit


Kuvia Hiidenmaan torpan riukuaitatalkoista (5.6.2014):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.321457151344862.1073741872.151682061655706&type=1&l=cc273af27a

Video Hiidenmaan torpan riukuaitatalkoista (5.6.2014):
http://youtu.be/PoxRLClOQgg


Lisätiedot:

Hanna Suominen, Etelä-Savon ELY-keskus, projektisuunnittelija, 0295 024 230,
hanna.suominen@ely-keskus.fi, http://www.facebook.com/MahdollisuutenaMaisemaMama
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti