maanantai 15. joulukuuta 2014

Nuorten metsä vie nuoret metsäänKoulunkäynnissä saattaisi lyhytpäiväkäsittely kuulostaa mukavalta. Puuntaimien alkutaipaleella se on käytössä. Tämä ja monta muuta mielenkiintoista asiaa selvisi, kun Pieksämäen Vehmaskylän koulun oppilaat tutustuivat metsäntutkimuslaitoksen Suonenjoen yksikköön. Tutkimusasemalla perehdyttiin erityisesti uuden metsän perustamiseen.


Luokanopettaja Saara Kiviluoto ja sisarukset Vili, Veera ja Ville Häkkinen ihailevat syksyn väriloistoa metsäntutkimuslaitoksen pihamaalla.

Osa oppilaista oli tutustunut metsäasioihin jo aiemmin. Eteläsavolaisista perheistä joka neljännellä onkin omaa metsää. Häkkisen sisaruksista kuudesluokkalaiset Veera ja Vili ovat  olleet mukana uutta metsää perustamassa ja retkellä nähdyt puuntaimet olivat tuttuja. ”Kannoin sangolla taimia kun vanhempani istuttivat metsää” kertoi Veera. Kolmasluokkalainen Ville on myös tutustunut metsän alkutaipaleeseen aiemmin. ”Olen käynyt taimitarhalla, kun mummo oli siellä töissä.”

Hanke tukee koulutyötä

Koulujen mahdollisuudet metsäretkiin ja metsäasioiden luokkaopetukseen ovat valitettavan rajalliset. Retkellä mukana ollut luokanopettaja Saara Kiviluoto piti Nuorten metsä- hanketta tarpeellisena.” Tämä hanke on ollut toivottu vieras Vehmaskylän koululla. Hankeneuvoja Kirsti Kantasen opastuksella on tutustuttu esimerkiksi metsien tuholaisiin ja metsäteollisuuden tuotteisiin sekä mittailtu ulkona puita. Metsää ja luontoa on voitu hyödyntää hyvin monen oppiaineen opiskelussa,” kiittelee Saara Kiviluoto.

Ja selvisihän se lyhytpäiväkäsittelykin. Taimitarhalla karaistaan puun alkuja rajoittamalla valon saantia. Näin saadaan taimista kestävämpiä ulkomaailman ankariin olosuhteisiin.

Nuorten metsä -hanke

Retkeily oli osa Suomen metsäkeskuksen Etelä-Savon alueyksikön ”Nuorten metsä” hanketta. Maaseuturahaston rahoittaman hankkeen aikana on kahden viime vuoden aikana vierailtu maakunnan kouluilla metsä- ja luontoteemalla. Hanke on saanut erinomaisen vastaanoton, tämän vuoden lopussa päättyvän hankkeen aikana on kirjattu runsaan 400 kouluvierailun aikana yli 11 000  oppilaiden osallistumiskertaa. Keskeistä sisältöä ovat olleet metsäteeman hyödyntäminen eri oppiaineiden tunneilla. Erityisesti puusta tekeminen on ollut kiinnostavaa ja mekaanisen puunjalostuksen maakuntaan hyvin sopivaa. Lähiretkeilyt koulun ympäristössä ja vierailut esimerkiksi Lustossa, metsätyömailla ja Metsäntutkimuslaitoksella ovat avartaneet näkemystä metsätaloudesta ja puunjalostuksesta.

Lisätiedot:
Suomen metsäkeskus ­– Pertti Vento, 0400 159 390, pertti.vento@metsakeskus.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti