torstai 3. maaliskuuta 2016

Aurinkoenergiaan kannattaa investoida juuri nytMaatalousyrittäjät voivat saada vuonna 2016 jopa 40 % tukea aurinkoenergiainvestointeihinsa ELY-Keskuksen maatalouden investointitukirahoista. Tämä tekee esimerkiksi aurinkosähköinvestoinnista erittäin kannattavan!

Nykyinen hakukierros päättyy 15.3.2016, joten siihen hakukierrokseen on kiire. Jos haluatte hakea tälle 15.3 päättyvälle hakukierrokselle, niin Etelä-Savon Energia Oy:ltä (ESE) saa nopeasti investointibudjetin, jonka avulla tuki on haettavissa. Tuki maksetaan toteutuneiden kustannusten perusteella.

Tuen liitteeksi tarvitaan lausunto siitä, että aurinkojärjestelmän tuottama sähkö menee maatalouden käyttöön. Tällaisen lausunnon saa ProAgrian energia-asiantuntijalta, kun toimitatte hänelle sähkönkäyttötietonne, jotka saatte sähköyhtiöltänne (siirto- tai sähkönmyyjäyhtiö).

ESE tarjoaa myös erityisen hyvän rahoitusehdon aurinkosähköjärjestelmiin. Rahoitustarjous on voimassa 15.3.2016 mennessä pyydettyihin tarjouksiin. Rahoitussopimus menee käytännössä niin, että 40 prosentille kokonaisinvestoinnista saa maksimissaan 60 päivän maksuajan ja loput 60 % voidaan jakaa kuukausimaksuiksi. Todellinen vuosikorko, kaikkine kustannuksineen, on 3 %.

Esimerkkitapauksessa 20,8 kW järjestelmä asennetaan harjakatolle, alle 100 km Mikkelistä. Hinnat alv 0 % Kohteen kannattavuus 40 % tuella taulukossa:
Tunnusluku
Arvo
Huomioitavaa
Sähköntuotanto
Noin 17 700 kWh/a
Riippuen asennuspaikasta.
Sisäinen korkokanta
5,34 %
Tarkoittaa sijoitukselle saatua tuottoa koko elinkaarella.
Korollinen takaisinmaksuaika, korko 3 %.
9,9 vuotta

NPV
22 925 euroa
Nettonykyarvoksi laskettu tuotto koko elinkaaren ajalta.
Sähkötuoton vuotuinen arvo
Noin 2300 euroa
Ts. vuotuinen ”ilmaisenergian” vaihtoehtoiskustannus verkosta otettaessa

Investointia voi pitää siis hyvin kannattavana. Nyt on oikea aika investoida, odottamalla tilanne ei parane. Kun järjestelmät yleistyvät, tuki oletettavasti laskee.

Laskennan lähtötietoina seuraavat tiedot (hinnat alv 0 %):
Lähtötieto
Arvo
Huomioitavaa
Huipunkäyttöaika eli piikkiwattitunnit
850 tuntia/vuosi
Kokemusperäisesti hyvä arvo. Suomessa voi saavuttaa yli 900 tunnin arvoja
Laskentakorko
3 %
Pääoman tuottovaatimus, käytetään laskennan diskonttauksessa.
Sähkön kokonaishinta
10,5 snt/kWh; korotus 1 % per vuosi
Kuluttajien hinta 10,5-12,1 snt/kWh alv 0 %, kun mukaan lasketaan sähköenergia, siirto ja sähkövero. Maaseutuyrittäjät keskimäärästä kalliimman siirtoverkon piirissä ja siksi käytetään kuluttajahinnan alarajaa. Siirtomaksut ja verot nousevat, tuskin sähköenergiakaan laskee, tämän vuoksi laskelmassa vuotuisena korotuksena 1 %.
Paneelien hiipuma
0,5 %/vuosi
Piikennoteknologia tunnetaan erittäin hyvin vuosikymmenten ajalta. Hiipuma on maksimissaan o,5 %. Huomioitu laskelmissa.
Pitoaika
30 vuotta
Järjestelmän elinkaareksi voidaan olettaa jopa 40 vuotta, mikä parantaa kannattavuutta entisestään. Laskennassa käytetty turvallinen arvo 30 vuotta. Invertterien uusintakustannukseksi 15 vuoden kohdalla laskelmissa huomioitu 10 % kokonaisinvestoinnista.
Investoinnin suuruus
32 400 euroa
Esimerkkiarvo. Todellinen kustannus voi olla +-10 %
ELY-tuki
40 %
Vuonna 2016 oletettavissa oleva tuki

Esimerkkikohteessa ESEn tarjoama rahoitus:
Erä
Arvo
Maksuaika
Kertamaksu 40 % kokonaisinvestoinnista
12 600 €
60 vrk
Kuukausimaksu
356 €/kk
60 kk

ESEn toimituksissa asennukset tekee ESE-Tekniikan kokenut asennusporukka, jossa asennustyötä johtavat sertifioidut aurinkosähköasentajat. Asennustelineet on valmistettu Suomessa ja aurinkopaneelit sekä invertteri eurooppalaista valmistusta.

Aurinkosähkö on kannattava, suomalaisia työllistävä ja ekologinen mahdollisuus!

Tekstin kirjoittaja ja lisätiedot:

Petri Pelli
Tuotepäällikkö
petri.pelli@ese.fi
Puh. 044 735 3840


Etelä-Savon Energia Oy
PL 166, Vuorikatu 19, 50101 Mikkeli
Faksi (015) 195 3875
www.ese.fi

www.ekoteko.fi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti