tiistai 25. kesäkuuta 2013

Kehittämistyössä korvat kohti nuoriaKesä on aikaa, jolloin suomalainen maaseutu näyttää parhaat puolensa. Maaseutumaisemia ihaillessa
tulee mieleen, että Rajupusu Leader ry:n kansainvälisen nuorisohankkeen nimi on lyhyesti ja ytimekkäästi osuva: Amazing Countryside!

Hankkeessa on tavoitteena innostaa nuoria kehittämään omaa elinympäristöään, sekä nostaa esille maalla asumisen hyviä puolia ja mahdollisuuksia. Hankkeessa haetaan uusia näkökulmia kansainvälisen nuorisovaihdon kautta: suomalainen nuorten ryhmä lähtee elokuun alussa Liettuaan, ja liettualaiset tekevät seuraavana kesänä vastavierailun Suomeen.

Projekti on hyvässä vauhdissa. Mukana on kymmenen nuorta Rajupusu-alueelta. Ensimmäisissä ryhmän tapaamisissa tutustuttiin, rupateltiin sekä pohdittiin Rajupusu-alueen kuntien hyviä ja huonoja puolia, mahdollisuuksia ja uhkia. Seuraavassa tapaamisessa mennään tutustumaan muutamaan juvalaiseen ja sulkavalaiseen yritykseen, joissa toimii nuori yrittäjä. Vierailujen tarkoitus on avata nuorille uusia näkökulmia yrittäjyyteen ja yrittämisen mahdollisuuksiin alueella. Ennen matkaa Liettuaan järjestetään vielä yksi kokoontuminen ryhmän kanssa. Liettuassa ryhmä tutustuu paikallisen Leader-toimintaryhmän alueeseen ja yrityksiin pyöräillen, patikoiden ja meloen. Yhtenä päivänä käydään visiitillä myös pääkaupunki Vilnassa.

Kävin huhtikuussa valmisteluvierailulla Liettuassa. Tapasin siellä hankkeen liettualaisia kumppaneita
ja yhteistyötahoja. Oli erittäin mielenkiintoista päästä tutustumaan reitteihin ja alueisiin, joissa aiomme vierailla nuorten ryhmän kanssa kesällä. Liettuan maaseudulla on suomalaisen silmin aika köyhää, mutta täytyy muistaa että kaikki on suhteellista. Liettuassa keskiverto-kuukausipalkka on yli tuhat euroa pienempi kuin Suomessa. Se, että on vähemmän rahaa käytettävissä, ei aina tarkoita että saataisiin vähemmän aikaan. Havainnoimani mukaan kyläläiset olivat yhdessä hyvin aktiivisia rakentamaan, kunnostamaan ja kehittämään ympäristöään. Vierailemallani Molétain maaseutualueella näki myös konkreettisesti sen, kuinka EU:n tukien avulla on saatu useita hyödyllisiä hankkeita toteutettua, joita muuten ei olisi ollut mahdollista tehdä. Odotan mielenkiinnolla elokuun reissua ja nuorten näkemyksiä ja ajatuksia Liettuasta.

Amazing Countrysidessa mukana oleva Essi kirjoittaa hankkeen blogissa: ”tarvitaan jotain konkreettista ja vetoavaa, jolla saadaan nuoret kiinnostumaan alueesta ja luomaan sinne tulevaisuudessa esimerkiksi lisää yrityksiä, jotka lisäävät työpaikkoja.” Näinhän se on. Mielestäni maaseudun kehittämistyössä katseet ja korvat pitäisi suunnata paljon voimakkaammin nuoriin, jotka ovat niitä tulevaisuuden maaseudun kehittäjiä. Amazing Countrysidessa ei ole tarkoitus takertua menneeseen tai murehtia ongelmia, vaan katsoa eteenpäin, sinne missä nuorten tulevaisuuden maaseutu siintää.

Kesäterveisin,

Vilja Kianto
Amazing Countrysiden projektipäällikkö

Amazing Countrysiden ja 4H-yhdityksen Nuoret oman kylän kehittäjinä -hankkeen yhteinen blogi löytyy osoitteesta: www.nuortenkyla.blogspot.fi


Vilja Kianto
Projektipäällikkö/Amazing Countryside-hanke
puh. 044 744 6984

os.Rajupusu Leader ry
Juvantie 2
51900 JUVA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti