Maaseudulla tarvitaan nuoria, mutta tieto maaseudun mahdollisuuksista
jää monille laihaksi.
”Maaseudusta tulee mieleen tuoksut ja hiekkatiet.
Maaseutu on parempi kuin kaupunki, siellä on oma rauha ja puhtaampi ilma”,
haaveilee Samuli Vauhkonen, kasiluokkalainen Anttolan yhtenäiskoulusta.
Mikkelin ammattikorkeakoulun EMMA-hanke etsii keinoja
yhdistää maaseutu ja nuoret. Päätoimenpiteinään hanke järjesti toukokuussa
kuudelle pilottikoululle maaseututeemapäivät, joiden aikana tutustuttiin
maaseudulla toimiviin yrityksiin ja opittiin yrittäjien kokemusten kautta uusia
asioita maaseutuammateista.
Kevään retkirupeama huipentui Anttolan yhtenäiskoulun oppilasryhmän
maaseutupäivään 30.5. Aamun ensimmäinen kohde, leipomo-konditoria Agassi, oli tuttu
paikka monille oppilaille. Kahvilan puolelta saadut kokemukset täydentyivät,
kun oppilaat pääsivät tutustumaan myös yrityksen tuotantotiloihin. ”Oli
mielenkiintoista nähdä, miten paljon koneet tekevät. Sämpylöitä ei
pyöritetäkään käsin!” ihmetteli Lotta Leinonen.
Oppilaat saivat itsekin kastaa sormensa taikinaan. Leivonnan
lomassa yrittäjä Tero Nieminen kertoi
yrityksen historiasta ja leipomon
arjesta. Yrittäjän tarjoamat pullat ja jokaisen itse leipomat, uunituoreet
kaneliässät maistuivat vierailun päätteeksi.
Puumalan Hurissalossa Könnön tilan isäntäväki toivotti
oppilasryhmän iloisesti tervetulleeksi. Helena ja Esa Karjalaisen maitotilalla
oppilaita kiinnostivat eläimet: lehmät, kanat ja kukko, Timppa-vuohi sekä kanit
ja kissa. Maalla itsekin asuva Sanna Kainulainen piti eläinten ohella vierailun
parhaana antina ymmärrystä siitä, mitä maaseutuyrittäjät tekevät ja millaista
työskentely maaseudulla on. Lisäksi Sannan mielestä oli mielenkiintoista oppia,
millaista polkua maito liikkuu lehmästä kaupan hyllyyn.
Päivän viimeistä kohdetta odotettiin innolla. Hauhalan
hanhifarmista jokainen oli kuullut ja osa Yrittäjä Virpi Rantalainen esitteli tilan
toimintaa ja eläimiä oppilaille aurinkoisesti hymyillen, kertoen samalla tilan
tarjoamista TET- ja kesätyöpaikoista. Tilalla tutustuttiin hanhen elämään
munasta aikuiseksi, päästiin kurkistamaan tuotantotiloihin ja maisteltiin
hanhenmaksapateeta. Tilan isäntä Antti Rantalainen liittyi peltotöistä joukkoon
oppilaiden vastatessa tietokilpailukysymyksiin. Kahden joukkueen tasapeli
ratkaistiin kaivovesiviestissä, jonka voittoa tuuletti iloinen kolmen oppilaan
ryhmä.
Sonja Miettinen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti