torstai 1. elokuuta 2013

Ainutlaatuisen tanssilavateatterin mahdollistajana hankerahaTeatteri EStatella on vielä kolme näytöstä jäljellä Syvälahden tanssilavalla Kangasniemellä. Musiikkipainotteinen kesäteatteriesitys kertoo Harmony Sistersien tarinan yhtyeen loistokkaista alkuajoista lähtien aina traagiseen loppuun asti. Taikayö-nimisessä näytelmässä lauletaan ja tanssitaan sydämen kyllyydestä, eikä se, että esiintyjäkaarti koostuu lähes yksinomaan harrastajista, vaikuta näytelmän ponnekkuuteen millään lailla. Kahden ja puolen tunnin setti on saanut kriitikoiltakin hyvän vastaanoton.
– Tarjan (Pyhähuhta) tekemä sovitus on suorastaan nerokas, ja esityksestä tuli erittäin hieno spektaakkeli. Asiakkaat ovat meille paras kiitos, Teatteriosuuskunta EStaten puuhanainen ja Taikayö –esityksen näyttelijä Ritva Parviainen korostaa.

Maaseuturahasto ja paikalliset Leader-toimintaryhmät rahoittavat kulttuurihankkeita maaseudun elävöittämiseksi. Syvälahden tanssilavateatteri on siitä erinomainen esimerkki: EState-kokoonpano on jo kolmena kesänä tuonut tanssilavalle teatterin. Syvälahden hankkeen kokonaisbudjetti on 76 500 euroa, josta paikallisen toimintaryhmän Veej’jakaja ry:n osuus on 45 500 euroa.
– Ilman hankerahaa esityksestä ei olisi tullut yhtään mitään. Tätä nykyistä tasoa, ammatillisen osaamisen edistämistä ammattiopettajien ja näyttelijöiden kautta, ei olisi ollut mahdollista saada ilman Leader-tukea. Kolmen vuoden tulokset ja kouluttautumisen hedelmät ovat nyt nähtävissä tässä esityksessä, näytelmän ohjaaja Tarja Pyhähuhta kertoo.

Teatterihanke on kasvattanut kangasniemeläisissä yhteishenkeä.
– Kangasniemen yrittäjyysverkosto on aktivoitunut.  Vuosi vuodelta yhteistyö on vain syventynyt. Tänä kesänä on muun muassa ruokailu- ja yöpymispalvelut heränneet. On ollut todella hienoa katsella, kuinka tämän kautta paikkakunta elävöityy, Pyhähuhta iloitsee.
Tanssilavateatteri Syvälahdella on ainutlaatuinen Suomen mittakaavassa. Yleisö on onneksi löytänyt hyvin tiensä katsomoon. Jatkoa on luvassa EStatelta ensi kesänäkin.
– Ensi vuoden ohjelma ja aikataulut on lyöty jo lukkoon. Ensi kesän projektin työnimi on Sotaorvot evakot, ja näytelmän kirjoittaa Sanna Häkkinen. Olemme saanet ison tähden mukaan, tangokuningas Marko Maunukselan, Tarja Pyhähuhta hehkuttaa posket punaisina.

Etelä-Savon Leader-toimintaryhmät ovat tukeneet kulttuuria moninaisesti koko nykyisen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmakauden ajan. Rajupusu Leader ry on muun muassa antanut tukea Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistykselle musiikki- ja teatterisali Tornadon katsomon ja lämpiön peruskorjaushankkeelle. Piällysmies ry on vastaavasti myöntänyt Leader-tukea Heinäveden Teatteriyhdistykselle Paikalliskulttuurista voimavara Heinävedelle –hankkeelle, joka toteuttaa Karvion kesäteatteriin Valamo-trilogian, jonka ensimmäinen osa nähtiin tänä kesänä.


Tarja Pyhähuhdan ja Ritva Parviaisen haastattelu Maaseutukuriirin kotisivuilla:
Kuvia Taikayö-esityksestä voi ladata Maaseutukuriirin kuvapankista:

Linkkejä taustatietoja varten:


Lisätietoja ja yhteystiedot:
Ohjelmatiedottaja Toni Degerlund, 0440 155 992, toni.degerlund@maaseutukuriiri.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti