keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Etelä-Savossa haetaan vielä verkkaisesti viljelijätukia verkossa



Viljelijät ovat parin viikon ajan voineet hakea tukia sähköisesti Vipu-palvelussa. Etelä-Savon ELY-keskuksen alueella sähköisiä hakemuksia on tähän mennessä jättänyt 4,53 prosenttia maatiloista.

Etelä-Savossa kuntien yhteistoiminta-alueita hallinnoivat Mikkeli, Rantasalmi ja Savonlinna. Miten alueenne viljelijät suhtautuvat sähköiseen tukihakuun, maaseutupäällikkö Kari Mikkonen Mikkelin maaseututoimesta?
– Viljelijät suhtautuvat sähköiseen tukihakuun kiinnostuneesti. Alueemme viljelijät käyttävät tukihaun apuna neuvojien palveluita, ja neuvojat ovat ottaneet Vipu-palvelun tehokkaasti käyttöönsä.

Mikkelin yhteistoiminta-alue kattaa noin kolme viidesosaa Etelä-Savon maatiloista. Tällä hetkellä sähköisen haun osuus Mikkelin alueella on 4,32 prosenttia.
– Viime vuonna Vipu- palvelun kautta hakemuksia jätettiin alueellamme 20–40 % kunnasta riippuen. Uskon, että Vipu-palvelun kautta jätetään tänä vuonna hakemuksia runsaammin, koska vuoden 2013 tukihaku on yksinkertaisempi vuoteen 2012 verrattaessa. Koko alueen Vipu-palvelun käyttöprosentti tullee olemaan 50 prosentin luokkaa, Mikkonen arvioi.

Valtakunnallisesti viljelijätukien sähköistä hakua on käyttänyt tiistaihin 2.4. mennessä 7,30 prosenttia viljelijöistä. Tukia on hakenut sähköisesti yhteensä 4 296 maatilaa.

ELY-keskusalueittain vilkkainta sähköinen haku on tähän mennessä ollut Ahvenanmaalla (10,87 %) ja Pohjois-Savossa (10,80 %) sekä Keski-Suomessa (9,23 %). Vähiten sähköisiä hakemuksia on jätetty Uudenmaan (3,34 %), Kaakkois-Suomen (3,84 %) ja Etelä-Savon (4,53 %) ELY-keskusalueilla.

Maaseutuvirasto avasi tämän vuoden haun verkossa 19.3., ja haku päättyy 30.4. klo 23.59 osoitteessa https://vipu.mavi.fi. Viljelijätuet on voinut hakea sähköisesti vuodesta 2009 lähtien, ja hakutavan suosio on noussut vuosi vuodelta. Sähköinen tukihaku on saanut käyttäjiltään erittäin positiivista palautetta. Viime vuonna noin 45 prosenttia Suomen maatiloista haki tuet sähköisesti.

Vipu-palvelu on uudistunut
Tänä keväänä viljelijät ovat voineet jo helmikuun alusta lähtien tallentaa verkossa tietoja viljelykasveista ja tehdä karttakorjauksia. Uutta Vipu-palvelussa on myös se, että käyttäjä saa nyt aiempaa paremmin esille yhteen näkymään eri vuosien lohko- tai maksutiedot. Samoin tukioikeuksien seuranta on helpottunut, kun niiden voimassaoloa sekä omistuksen ja hallinnan siirtoja voi seurata palvelussa.

Vipu-palveluun voi kirjautua pankkitunnuksilla ja nyt myös mobiilivarmenteella. Viljelijä voi halutessaan valtuuttaa esimerkiksi neuvojan täyttämään hakemuksen puolestaan. Vipu-palvelussa voi seurata, mitkä lomakkeet on jo palautettu ja mitä ei.

Vipuneuvojalta vinkkejä tukihakuun
Vipuneuvoja on kätevä apu tukihaussa. Vipuneuvoja on Vipu-palvelussa oleva työkalu, joka antaa tilakohtaisia yhteenvetotietoja ja sähköiseen tukihakuun liittyviä vinkkejä. Vipuneuvojan tarkisteet auttavat viljelijää löytämään tukiehtoihin liittyviä puutteita ja siten vähentävät tilan riskiä joutua valvontaan.

Vipuneuvojalta viljelijä saa alustavan arvion tilalle maksettavista tuista ja maksuaikatauluista. Lisäksi se ilmoittaa hakemattomista tuista, joihin viljelijä on oikeutettu.

Kunta neuvoo sähköisen tukihaun käytössä
Apua Vipu-palvelun käyttöön saa kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta. Jokaisella maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella on sähköisen tukihaun asiantuntija, jolta saa apua käyttöoikeuksiin, hakemusten täyttämiseen ja lähettämiseen sekä sovelluksen käyttämiseen liittyvissä ongelmissa.

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen tukihaku@mavi.fi. Sähköpostiin vastataan virka-aikana sekä aikaväleillä 15.–30.4. arkisin klo 9–21 ja viikonloppuisin klo 9–15 sekä 15.–17.6. arkisin klo 9–21 ja viikonloppuisin klo 9–15.

Lisätietoja:
Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset

Mikkelin maaseututoimi: Maaseutupäällikkö Kari Mikkonen
044 794 2150, etunimi.sukunimi@mikkeli.fi

Maaseutuvirastosta: Ylitarkastaja Kirsti Mäki-Paavola
020 77 25632, etunimi.sukunimi@mavi.fi


Maaseutuvirasto (Mavi) toimeenpanee viljelijätukia, maaseudun yritys- ja hanketukia sekä markkinatukia asiakaslähtöisesti ja hallinnon palveluja kehittäen. Suomen maksajavirastona Mavi vastaa EU:n maataloustuki- ja maaseuturahaston varojen käytöstä. Mavi ohjaa, neuvoo ja kouluttaa ELY-keskuksia ja kuntien maaseutuelinkeinoviranomaisia. Maaseutuviraston toimipaikka sijaitsee Seinäjoella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti