keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Loppukiri maatalouden sähköisessä tukihakemisessa


Maataloustukien haku on käynnissä kiivaimmillaan huhtikuun aikana koko maassa. Monen eteläsavolaisen viljelijän hyvin alkanut sähköinen tukihaku on saattanut törmätä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuuteen.  ELY-keskuksen tekemän viljelijäkyselyn mukaan yhteys ei toimi tai on liian hidas keskimäärin kolmanneksella alueen tiloista. Eniten tällaisia kokemuksia on ollut Anttolassa, Heinävedellä ja Virtasalmella. Tyytyväisimpiä yhteyksien toimintaan ollaan Savonlinnan seudulla, Puumalassa ja Pertunmaalla. Useimmilla tyytyväisistä on kiinteä laajakaista.

Tulokset ilmenevät Etelä-Savon ELY-keskuksen keväällä tekemästä viljelijäkyselystä, jossa kartoitettiin sähköiseen tukihakemiseen liittyviä kokemuksia. Kyselyyn vastasi noin 640 viljelijää, joista sähköisen tukihakemuksen jätti vuonna 2012 noin 45 prosenttia. Kuluvana vuonna sähköisen hakemuksen aikoi varmasti tai melko varmasti jättää noin 60 prosenttia. Runsaalla neljänneksellä hakijoista oli ollut viime vuoden haussa erilaisia ongelmia sähköisen hakemuksensa kanssa. Lähes puolet ongelmista johtui tuolloinkin hitaista tai toimimattomista tietoliikenneyhteyksistä.


 
Tukihakemusten käsittely kokonaan sähköiseksi 2014
Jo tänä vuonna mahdollisimman monen viljelijän tukihakemus pyritään saamaan viranomaiskäsittelyyn sähköisessä muodossa. Ensi vuonna 2014 kaikki tukihakemukset käsitellään joka tapauksessa sähköisinä. Viljelijä voi tehdä hakemuksen itse tai teettää sen ulkopuolisella henkilöllä. Perinteiset paperisetkin hakemukset joudutaan skannaamaan kunnassa sähköiseen muotoon.

Maatalouden tukihaku päättyy huhtikuun lopussa. Maaseutuviraston mukaan Pohjois-Savo johtaa tällä hetkellä sähköistä tukihakua 48 prosentin osuudella ja Pohjois-Karjala, Kainuu ja Keski-Suomi olivat seuraavilla sijoilla.  Eteläsavolaisista viljelijöistä 23 prosenttia ja uusimaalaisista vain 20 prosenttia oli lähettänyt tukihakemuksensa sähköisessä muodossa 23.4. tilanneseurannan mukaan. Eteläsavolaisista kunnista eniten sähköisiä hakemuksia on tullut Joroisista ja Enonkoskelta.


Antennista lisätehoa katvealueille
Noin 60 prosentilla eteläsavolaisista viljelijöistä on liikkuva laajakaista eli mokkula, jonka avulla ei kuitenkaan aina ylletä kiinteän laajakaistan toimintavarmuuteen. Sen toimivuutta voidaan parantaa esimerkiksi antenniviritelmien avulla. 

Ihastjärvellä Mikkelissä kyläläiset innostuivat keskenään kokeilemaan antenneja mokkuloiden yhteyden parantamiseksi. Useammankin operaattorin mokkula sai uutta puhtia, kun se liitettiin esimerkiksi sisäantenniin. Ulkoantennia kääntelemällä mokkulat virkistyivät tätäkin enemmän.  Lisäksi kartoitettiin eri operaattorien mokkuloiden toimivuutta. Pienelläkin alueella vaihtelut olivat suuria. Tietyn operaattorin mokkula saattoi toimia tietyssä pisteessä hyvin, mutta naapurilla taas toisen operaattorin mokkula antoi paremman tuloksen.

 
ELY-keskuksen rahoittaman Maatila ICT -hankkeen tavoitteena on opastaa viljelijöitä sähköisten palveluiden hyödyntämisessä. Hankkeen tukihenkilöverkosto auttaa viljelijöitä maatalouden sähköisessä tukihaussa. Maatila ICT:tä toteuttavat ammattiopistot ESEDU Mikkelin seudulla ja Sami Savonlinnan seudulla. 

Lisätietoja ja yhteystiedot:
Maija Puurunen, yksikön päällikkö, Etelä-Savon ELY-keskus, maaseutu ja energia,
029 502 4074, maija.puurunen@ely-keskus.fi

Ossi Tuuliainen, kehityspäällikkö, Etelä-Savon ELY-keskus, maaseutu ja energia,
0295 024 098, ossi.tuuliainen@ely-keskus.fi

Kai Möller, projektipäällikkö, Etelä-Savon Maatila ICT –hanke,
050 389 2456, Kai.Moller@esedu.fi, www.maatilaict.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti