perjantai 25. huhtikuuta 2014

Villages on Move (VOM) –hankkeen matkassa näkyi liikunnan iloa ja kylien yhteisöllisyyttä!Jos osaisin tehdä laulun, niin VOM:ssa olisi tarinaa ainakin ”Isoisän olkihatun” verran.  Jos hieman tapailisin ensimmäistä säkeistöä…

”Mä tässä kerran ESLi:n pakettiautoon kapusin ja Sporttivaunun kanssa ympäri Etelä-Savoa suhasin. Näin kyliä sekä isoja ja pieniä mä siell´ ja aina oli vastaanotto lämmin sekä tervetullut olevansa ties.”

Kansainvälinen kyläsporttihanke on siis päättymässä. Elokuusta 2011 huhtikuulle 2014 mahtui monta tapahtumaa / toimenpidettä / kokousta ja palaveria. Tapahtumakoontiin kertyi yli 6000 osallistujaa yli 40 eri kylällä. Maaseudulla koin aitoa ”kyläyhteisöllisyyttä”. Eri-ikäiset ihmiset kokoontuivat yhteen, käytiin retkillä, pidettiin ohjattuja liikuntatuokiota yms. joissa jokainen liikkui oman kuntonsa mukaisesti. Omasta itsestä huolehtiminen on tärkeää ja se kiinnostaa. Yhtä tärkeää on myös liikunnan sosiaalinen puoli. Kuulutaan tiettyyn porukkaan, tehdään kivoja asioita yhdessä. Samalla kun ”parannetaan maailmaa”, myös oma kunto kohenee kuin huomaamattaan. Lauri ”Tahko” Pihkala puki oivasta sanoiksi liikunnan merkityksen meidän elinkaarellamme:  ”Kun me lakkaamme liikkumasta, se ei johdu siitä, että vanhenemme, vaan vanhenemme sen takia, että lakkaamme liikkumasta”.

VOM-tapahtumista kerättiin palautetta, webropol-kysely toi lisätietoa ja omat havainnot & keskustelut kyläläisten kanssa kertoivat selkeän viestin. Maaseudulla tarvitaan yhä myös liikunnallisia hankkeita, jotka tukevat ja auttavat mm. kylä- ja urheiluseurojen järjestämää toimintaa omilla kylillä. Tekijöitä ja osallistujia riittää kun tehdään hyvää yhdessä, meidän kaikkien eduksi – terveyttä ja pitkää ikää tavoitellen!

Toivottavasti tapaamme vielä uudestaan näissä merkeissä!

Liikunnan iloa teille kaikille! Aurinkoisin kevätterveisin Mari Kurtti, ESLi projektipäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti