tiistai 29. huhtikuuta 2014

Visiitti SavonlinnaanEteläsavolaiset Leader-ryhmät yhdessä ELY-keskuksensa kanssa kokoontuivat runsas viikko sitten Tanhuvaaraan. ELY:n katsauksessa kuultiin, missä mennään alueellisessa maaseudun kehittämistyössä. Minä pidin maa- ja metsätalousministeriön tilannekatsauksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman valmistelusta ja Leader-ryhmien virallisen haun käynnistymisestä. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijat puhuivat havainnoista, joita he olivat tehneet arvioidessaan viime kesänä Leader-ryhmien paikallisten strategioiden luonnoksia. Kolme eteläsavolaista toimintaryhmää; Piällysmies, Rajupusu Leader ja Veej’jakaja avasivat oman työnsä tuloksia ja tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Olen todella iloinen, että pääsin mukaan. On erittäin motivoivaa nähdä ja kuulla, miten valtakunnallinen maaseutuohjelma, säädökset ja linjaukset näkyvät käytännössä. Opin paljon.
Tanhuvaarassa oli erinomaista aistia myönteinen, eteenpäin katsova ilmapiiri.  Vakavien aiheiden lomassa nauru raikui. Vilkkaassa keskustelussa puitiin kiperiä kysymyksiä, mutta rakentavassa hengessä. Yhtään valitusvirttä byrokratian vaikeudesta en kuullut.

Maaseudun kehittäminen on mielenkiintoista työtä, jossa riittää haasteita. Resepti hyvään työhön ja erinomaiseen lopputulokseen on se, että asioita tehdään hyvässä yhteistyössä. Siihen tarvitsemme toinen toisiamme, myös kirjoituspöydän ääressä tekijöitä kuin kentällä toimijoita. Tarvitsemme todella koko ketjua puhaltamaan siihen paljon puhuttuun yhteiseen hiileen.

Ei ole pieni asia se, että suomalainen hallintokulttuuri on avoin ja kynnykset ovat matalia. Asioista voidaan keskustella kenen kanssa tahansa. Tämä ei ole itsestään selvyys edes kaikissa EU-maissa. Viime kuukaudet omalta osaltani valtakunnallista maaseutuohjelmaa ja sen tukijärjestelmiä rakentaneena uskon vahvasti osallistavaan suunnitteluun ja työhön. Mitä monipuolisemmin saadaan koottua näkemyksiä, miten  vaikkapa maaseudun palveluita ja kylien kehittämistä voitaisiin viedä eteenpäin tai millaiset lakipykälät työtä pitäisivät raamittaa, sitä parempi lopputulos.

Uskon vahvasti siihen, että vuosien kokemuksella, uusien toimijoiden innolla, osaamisella ja rohkeudella viemme yhdessä paikallista maaseudun kehittämistä Leader-toimintatavalla kohti entistä vaikuttavampia ja laadukkaampia tuloksia. 

Sanna Sihvolan haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit


Kuvia Nokka nousuun -toimintaryhmien koulutusseminaarista Tanhuvaaran urheiluopistolta 11.4.2014:

Aurinkoitsin terveisin:
Sanna Sihvola
Neuvotteleva virkamies
Maa-  ja metsätalousministeriö
PL 30, 00023 VALTIONEUVOSTO
Puh. 02951 62264
GSM (040) 58 60051

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti